De klarinet is een houten blaasinstrument met een mondstuk waartegen een riet is vastgemaakt. Door te blazen gaat het riet trillen en wordt de toon gevormd. De lage tonen klinken donker en warm terwijl de hogere tonen helder en vrolijk klinken. Zelf proberen? Volg proeflessen!

Hoe ziet een klarinet er uit?
Er zijn verschillende soorten klarinetten. De meeste bespeelde klarinet is een bes-klarinet, die ongeveer 65 cm lang is. Een klarinet bestaat uit een houten buis met gaten, waarvan sommige met de vingers worden afgedekt en andere met een klep. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe een klarinet wordt bespeeld.

Hoe klinkt een klarinet?
Een klarinettist die de hele wereld over reist om concerten te geven is Martin Fröst. Via deze link is een filmpje te zien waarin hij deel 1 van het bekende klarinetconcert van Mozart speelt. Hij speelt hier op een bassetklarinet, deze is iets langer dan een bes-klarinet.

Meer informatie
- Wikipedia/klarinet

 

 

 

     -     klarinet     -     dwarsfluit     -     saxofoon     -     trompet     -    hoorn     -     trombone     -     tuba/euphonium     -     slagwerk     -

 

Facebook Image